جراحی طحال

طحال در قسمت بالا و سمت چپ بدن ما قرار داره و چون بافت شکننده و پرخونی داره طوری قرار گرفته که توسط دنده ها محافظت بشه. کاربرد اون برای تقویت سیستم ایمنی در مقابل باکتریها بخصوص در سنین پایین است. و گورستان سلولهای پیر و فرسوده خون هم هست .در تصادف ها و ضربه به شکم عضوی که احتمال پارگی بیشتری داره طحال هست.

گاهی لازم است که طحال مورد عمل جراحی قرار بگیره که به این عمل اسپلنکتومی(splenectomy) گفته میشه. اکثر موارد بعد از ضربه به شکم و خون ریزی ازطحال علت عمل هست که شرایظ اورژانسی محسوب میشه و اگر سریع عمل نشه باعث مرگ میشه.

گاهی موارد به علت یه بیماری دیگه مثل بیماریهای خونی و سرطانها و یا به علت بیماری خود طحال ،این ارگان بزرگ میشه و باعث خوردن سلولهای خونی و فشار روی اعضاء مجاور میشه و اگر به درمان دارویی جواب نده لازمه برداشته بشه.

مهمترین بیماری که بخاطر درمانش لازمه طحال عمل بشه بیماری ITP است که مقدار پلاکتهای خون کم میشه . نرمال پلاکت خون بین 150 هزار تا 450 هزار است اما در این بیماری به زیر 50 هزار میرسه و گاهی خیلی پایین تر. در این موارد اول درمان دارویی لازمه اگر جواب نداد برداشتن طحال کمک کننده است.

این عمل هم به صورت باز و هم لاپاراسکوپی قابل انجام است . دو هفته قبل عمل باید واکسن پنوموکوک تزریق بشه .

بعد عمل باید هر 5 سال این واکسن تزریق بشه . کسانی که طحال ندارند مشکلی ندارند و مثل بقیه زندگی عادی دارند ولی باید بدونند اگر دچار بیماری باکتریایی بشن ممکن شدیدتر باشه و نیاز به درمان سریع دارند وهرچی سن پایین تر باشه این خطر بیشتر هست